Internationella
Som ni säkert redan vet, eller i alla fall de flesta av er, så läser jag Internationella Samhälle. Folk tror ofta att det är på engelska och att vi läser mer språk. Men det är inte riktigt så.
Internationella programmet är ganska likt vanliga samhälle (och vanliga natur då man kan läsa inriktat natur med) fast med lite annorlunda kurser och högre krav på eleven. Nu har jag inte så mycket bakgrund mer än kompisar och deras åsikter men internationella samhälle är ett svårare och mer utmanande program än vanliga samhälle. Jag skulle även säga att det är ett mer internationellt tänkande då många av kurserna är skräddarsydda för att rikta sig lite smått mot fältstudierna. Vi arbetar annorlunda och får resa. Det är resorna som gör programmet unikt och det är oftast det folk strävar efter när de söker in.
Första året är det Stockholm som gäller, andra året är det landet vara språk man läser och tredje året är det någonstans i Asien. En del av årets treor befinner sig i detta nu i Indien eller Thailand (halva samhälls trean är i det ena landet och andra halvan i andra). Resorna fokuserar på olika saker men alla har lärandet gemensamt, tanken är att det ska ge något, att du som elev är några erfarenheter rikare efteråt.
Stockholm består av de vanliga turistfällorna samt lite annat som intervju av riksdagspolitiker, Dramaten och SVT. Vi var i Stockholm förra terminen och det var väldigt uppskattat.
Till våren ska jag till Tyskland där man bor i en värdfamilj under en vecka, går i tysk skolan halva dagen och turistar andra halvan. Detta är något jag verkligen ser fram emot och tycker ska bli väldigt roligt. Bäst av allt är att vår tyskalärare är underbar, väldigt glad och taggad, samt att hon hatar museum.
Sedan kommer vi till det tredje året, det alla ser fram emot, efter alla år av slit, slutmålet, Asien. Det är olika länder från år till år men senast har det varit Sri Lanka, Indien, Kina och Thailand. Resan varar i två och en halv vecka och är allt annat än glitter och glamour men otroligt lärorik, en resa för livet. Man besöker barnhem, skolor och får uppleva saker som är specifikt för landet man åker till samt mycket mer. Detta längtar jag också till, såklart, speciellt nu när treorna är borta.
Det är, som ni kanske märkt, en väldigt tuff linje med höga krav och mycket plugg så fältstudierna blir som en belöning, det är liksom det vi lever för.
